Tidsam

Läslust!

Forskning visar att läsning har väldigt många positiva egenskaper. Det bidrar till ett utökat ordförråd och därmed bättre läsförståelse, en ökad koncentrationsförmåga, stärkt empati och dessutom tränar vi även på vårt kritiskt tänkande när vi läser. Något som i dagens samhälle blir allt viktigare då vi alla har utmaningar med att veta vad som är sant och "falskt". Förutom ovan nämnda egenskaper bidrar även läsning med väldigt mycket positivt för vårt personliga välmående. T ex är läsning avstressande och gör det enklare att somna in, kryss/sudoku tränar vår kognitiva förmåga och hjälper hjärnan att "hålla igång" med b la minskad risk för depression. Nedan kan du läsa mer om positiva effekter av att läsa.

Läsningens positiva egenskaper

Ökat ordförråd

Ju mer du läser, desto större ordförråd får du! Forskare vid Lancaster University och University of Sussex följde flera barns läsutveckling under uppväxten. Vid fyra tillfällen under studien mättes barnens läsförståelse, vid det första och sista undersökningstillfället tittades det även på den så kallade Matteuseffekten, dvs ju mer du läser, desto mer stärkt och motiverad blir du att läsa vilket gynnar din läsförmåga. De kunde då se att barn som hade god läsförståelse också hade ett större ordförråd än de svagare läsarna. Stort ordförråd underlättar läsförståelsen. Det är med läsning som med det mesta, ju mer du tränar på det, desto bättre blir du.

Minskad stress

Sex minuters tyst läsning räcker för att minska stressnivån med 68 %. Att läsa tyst får kroppen att slappna av och pulsen att sänkas vilket gör att vi känner oss lugnare. Enligt en studie vid University of Sussex är läsning mer effektivt för att minska stressen än att lyssna på musik, dricka te eller ta en promenad. Läsa är därmed en utmärkt aktivitet för att enklare att somna in. Tänk dock på att läsa på papper och inte skärm, då det blåa ljuset från skärm stör kroppens nivåer av melatonin, det hormon som styr dygnsrytmen.

Stimulerar kreativiteten

Idag mötet barn och unga varje minut dygnet runt berättelser i filmer och spel med färdiga bilder serverade och klara. Men när de istället läser får de chans att låta sin egen fantasi skapa bilder i sin egen hjärna. Läsning är ett fantastiskt sätt att väcka fantasin då de tryckta orden stimulerar den egna kreativiteten och fantasin. Att föreställa sig karaktärer, platser, händelser i sin egen hjärna överträffar oftast det mesta.

Kognitiva klurigheter och utmaningar

Hjärnan måste användas, hållas stimulerad och nyfiken för att må bra. Annars kan det leda till depression och i förlängningen också demens av olika typer. Att lära så länge man lever är en bra princip för att inte hjärnan ska förtvina som en muskel som inte används och nyfikenhet är kärnan till att hålla hjärnan stimulerad. En slags friskvård för att förebygga depression men även demens. Korsord och sudoku är mycket bra exempel på ”underhållande sysselsättning” för att hålla nyfikenheten levande